Beneficiile programelor de stretching la locul de munca

Stretching-ul la birou

Inceperea unui program de stretching la locul de munca poate constitui un nou concept pentru multi angajatori. Exista si un numar din ce în ce mai mare de companii din lumea întreaga care au început sa includa aceste programe in programul zilnic. Un program de stretching eficient poate fi implementat în orice mediu de lucru, indiferent daca aveti o afacere mica, o întreprindere industriala sau de productie, una corporatista sau o firma de constructii. Daca este inclus într-un program cuprinzator de prevenire a accidentelor, stretchingul poate aduce beneficii importante organizatiei dvs. si poate promova un mediu de lucru pozitiv.

stretching

Stretching la birou

Beneficiile unui program de stretching: Din perspectiva angajatorului

Exercitiile fizice si stretchingul la locul de munca pot ajuta la pregatirea si tonifierea corpului pentru munca. Munca repetitiva si procesul de imbatranire au un cuvant de spus în ceea ce priveste mobilitatea musculara si articulara. Acest lucru determina vulnerabilitate fata de intinderi/luxatii si probleme motorii repetate. S-a dovedit ca exercitiile de stretching cresc flexibilitatea tendoanelor, dezvolta rezistenta musculara, imbunatatesc postura si fluxul sanguin la nivelul tesutului conjunctiv. Printre alte beneficii se numara:

* Ii demonstreaza angajatorului preocuparea fata de sanatate/fitness si siguranta
* Parte a unui program cuprinzator de prevenire a accidentarilor
* Imbunatatesc moralul angajatului
* Incurajeaza participarea personalului la fitness
* Identifica din timp leziunile muschilor scheletici
* Identifica angajatii cu diazbilitati semnificative
* S-a demonstrat ca imbunatatesc productivitatea
* Motiveaza angajatii

stretching

Beneficiile unui program de stretching: Din perspectiva angajatului

Angajatilor poate ajunge sa le placa ritualul stretchingului. Pot constata ca stretchingul aduce multe beneficii de ordin fizic si psihic, incluzand urmatoarele:

* Cresterea capacitatii de îndeplinire a sarcinilor zilnice, atat la serviciu, cat si acasa
* Ofera o pauza mentala de la rutina muncii, ceea ce determina reducerea stresului
* Scaderea riscului de probleme la nivelul muschilor scheletici/leziuni traumatice cumulative
* Reducerea uzurii articulatiilor, reducerea rigiditatii si durerilor articulare asociate osteoartritei
* Timp de reactie îmbunatatit, echilibru si postura îmbunatatite
* Reducerea oboselii musculare si a durerilor musculare
* Reducerea riscului de rigiditate si/sau dureri musculare la nivelul coloanei lombare, cervicale, umerilor, genunchilor, soldurilor, coatelor, încheieturilor mainilor si palmelor
* Cresterea nivelului de energie, ceea ce determina o circulatie mai buna a sangelui si a substantelor nutritive catre muschi, tendoane si articulatii

Justificare stiintifica a stretching-ului

Numeroase studii arata ca riscul de accidentare scade la lucratorii care includ strecthingul în rutina zilnica. Cresterea fortei, demonstrata la muncitorii manuali care folosesc stretchingul (a se vedea mai jos) prezinta un interes deosebit, tinand cont de numarul de muncitori care se apleaca, ridica, cara, trag si împing multe ore pe zi.

* Un studiu efectuat cu muncitori manuali s-a concentrat asupra antrenamentului de forta combinat cu stretching.  Un grup de muncitori a beneficiat doar de antrenament de forta cu rezistenta progresiva, in timp ce alt grup a beneficiat de antrenament de forta progresiva si întinderi pentru mobilitate înainte si dupa antrenamentul de forta. Flexibilitatea s-a îmbunatatit la persoanele care au efectuat antrenament de forta combinat cu stretching, dar nu si la cele care au efectuat numai exercitii de forta.

* Rezultatele studiului asupra angajatilor din industria farmaceutica care au participat la un program de stretching la locul de munca au aratat o crestere semnificativa a valorilor de flexibilitate masurate pentru toate zonele corporale testate dupa doua luni de stretching. In plus, perceptia participantilor asupra conditiei fizice, stimei de sine, atractivitatii si fortei s-a îmbunatatit de asemenea.

Indrumari pentru programul de stretching la locul de munca

Este important sa intelegem ca toate metodele de stretching nu sunt create în mod egal. Trebuie sa ne concentram atentia asupra efectuarii corecte a exercitiilor, pentru a mari eficienta acestora. Cateva sfaturi:

* Consultati un medic specialist în medicina muncii pentru iîndrumari privind implementarea unui program de stretching.
* Exercitiile trebuie adaptate sarcinilor îndeplinite în mod obisnuit la locul de munca.
* Sedintele de stretching trebuie conduse de un membru al personalului care a fost instruit în tehnicile adecvate de stretching.
* Efectuati cu regularitate exercitiile de stretching: cel putin de 2-3 ori pe saptamana.
* Angajatii cu boli cronice sau cu leziuni trebuie sa aiba aprobarea medicului înainte de a participa.
* Efectuati exercitiile corect. Efectuarea incorecta a exercitiilor poate determina agravarea leziunilor.
* Evitati stretchingul balistic, in care persoana respectiva supune muschiul care se întinde la miscari bruste. S-a demonstrat ca acest tip de întindere determina leziuni si trebuie evitat.
* Mentineti pozitia de întindere timp de 10-30 secunde si repetati de 2-3 ori pentru fiecare grupa musculara.
* Intensitatea maxima trebuie sa fie într-o pozitie în care disconfortul sa fie minim.

stretching birou

Comments are closed.